Daca tineti la sanatatea dv. si doriti sa aveti un tatuaj sau un piercing efectuat profesional si igenic, cel mai bine e sa va adresati unui salon specializat de tatuaje si piercing. Nu merita sa va riscati sanatatea si sa mergeti la o persoana particulara neautorizata si necalificata; mai bine renuntati. Cand aveti posibilitatea mergeti la un salon.

*Persoanele particulare nu sunt calificate in domeniu, au foarte putine notiuni de anatomia omului, prim ajutor, igiena sanitara, dezinfectie-sterilizare, nu au spatiul special amenajat,  aparatura si materialele necesare pentru efectuatea de tatuaje sau piercing.  Acestia nu pot fi verificati si controlati de: SANEPID si ITM.

Saloanele specializate de Tatuaje si Piercing trebuie sa fie avizate si autorizate in domeniu, iar tatuatorii sunt obligati conform legii, sa aibe urmatoarele cursuri: de tatuator cu certificat, de igiena sanitara cu certificat si de prim-ajutor cu certificat. Saloanele autorizate sunt verificate si controlate lunar de SANEPID si ITM. Lucreaza cu materiale de unica folosinta si sterile.

ATENTIE: Conform statisticilor Ministerului Sanatatii, in 2013, peste 11500 de persoane au depus sesizari ca si-au efectuat tatuaj sau piercing, contactand diferite boli: HIV/SIDA, Hepatita B si C, Tetanos, Tuberculoza, Boli de Piele, Infectii Bacteriene.
Dintre acestia:
- 9780 de persoane si-au efectuat tatuaj /piercing la persoane particulare, in special acasa in conditii neigenice, refolosind diferite materiale de la o persoana la alta, nu au unde sa depoziteze deseurile contaminate, fara a avea notiuni de igiena sanitara dezinfectie-sterilizare.
- 1720 de persoane au efectuat tatuaje / piercing in saloane neautorizate si neavizate de catre SANEPID (directia de sanatate publica) si ITM (inspectoratual teritorial de munca - protectia muncii). 
- 324 dintre aceste persoane au lesinat si a fost nevoie de interventia ambulantei, pentru ca nu li s-a acordat de catre tatuatori primul-ajutor, acestia neavand nici truse speciale si nici cursuri de prim ajutor.

TATUAJUL sau PIERCINGUL nu este un lucru necesar, dar daca tot il doriti, mergeti la un salon si informati-va: 
 Daca este  AVIZAT, AUTORIZAT si daca TATUATORII sunt CALIFICATI.  
 ATUNCI VETI PLECA CU UN TATUAJ / PIERCING FRUMOS SI SANATOS. 

Legislatiile privind  Saloanele de Tatuaje & Piercing

 

OMS 1136 / 2007  Privind Saloanele si Operatorii de Tatuaje Artistice / Cosmetice si Body Piercing din Romania

 OMS 930 / 2014 modifica si completeaza OMS 1136 / 2007 Privind Saloanele si Operatorii de Tatuaje Artistice / Cosmetice si  Body Piercing
    Noul OMS 961 / 2016 Privind Curatirea, Dezinfectia si Sterilizarea

 OMS 1226 / 2012 Privind Deseurile Medicale 

 

Noul Cod Penal,  Cap. V  - Infracţiuni contra sănătăţii publice.  

   Art. 352 – Zădărnicirea combaterii bolilor.
   (1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte
        cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

   Art. 354 - Transmiterea sindromului imunodeficitar dobândit
   (1) Transmiterea, prin orice mijloace, a sindromului imunodeficitar dobândit - SIDA - de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu 
         închisoarea  de la 3 la 10 ani.
   (2) Transmiterea, prin orice mijloace, a sindromului imunodeficitar dobândit - SIDA de către o altă persoană decât cea prevăzută în alin. (1) se pedepsește cu
         închisoarea de la 5 la 12 ani.

   (3) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani.
   (4) Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar dacă a cauzat moartea victimei, pedeapsa este                       închisoarea de la 2 la 7 ani.